درآمدی بر رشد کسبوکار
رشد کسبوکار برای همه شرکتها جذاب است و توافق زیادی بین متخصصان و دانشگاهیان وجود دارد که رشد برای شکوفایی بلندمدت یک سازمان حیاتی و ضروری است. معمولا مدیران عامل در مسیر رشد به صورت سلیقهای عمل میکنند که این امر سبب برهم زدن تمرکز و بهوجود آمدن ریسکهای بسیار برای هسته اصلی کسبوکار میشود. معماری رشد کسبوکار تلاش دارد تا با طراحی صحیح و اصولی مسیر و استراتژیهای رشد، از ریسکهای موجود در این مسیر بکاهد.
اهمیت رشد
تجزیهوتحلیل پیشرانهای بازده کل سهامداران (TSR) طی بازههای زمانی شاخص مناسبی است. TSR ارزشآفرینی یک شرکت از منظر سرمایهگذاران آن که ناشی از افزایش قیمت سهام و سود سهام است را نشان میدهد. TSR به لحاظ فنی میتواند مربوط به تعداد معدودی از محرکها ازجمله رشد درآمد، افزایش حاشیه سود، بهبود چندگانه ارزشگذاری و بازده جریانات نقدی آزاد (عمدتاً سود سهام) باشد. شکل زیر نشان دهنده شاخص (S&P Global 1200 index) در بازه سال های 1995-2015 برای خلق ارزش سهامداران است.
در افق زمانی یکساله، بهطور متوسط 28 درصد از افزایش ارزش ناشی از رشد درآمد، 11 درصد از رشد حاشیه، 17 درصد از سود سهام و 44 درصد از بهبود چندگانه است که مربوط به افزایش انتظارات سهامداران در مورد رشد سود آینده هستند. باوجوداین، طی افق زمانی 10 ساله، این انتظارات از بین میروند که منجر به سهم یکدرصدی بهبود چندگانه در TSR میشود. به همین ترتیب، دستاوردهای حاصل از رشد حاشیه و سود سهام را نمیتوان بهطور قابلتوجهی افزایش داد و به ترتیب 19 درصد و 14 درصد هستند. بیشترین سهم در ارزش طولانیمدت سهامدار طی افق 10 ساله ناشی از رشد درآمد است. درحالیکه پتانسیل ارزشآفرینی حاصل از بهبود حاشیهها و پرداخت سود سهام معمولاً محدود است و انتظارات سهامداران را نمیتوان برای همیشه بالا برد، به نظر میرسد که محدودیت کمتری در رشد درآمد شرکتها وجود داشته باشد. نمونههای بیشماری از شرکتها نشان دادهاند که رشد در هر مرحله از چرخه تجارت، صنعت، منطقه جغرافیایی و موقعیت رقابتی امکانپذیر است. این امر راهبرد رشد را به یکی از عناصر مهم تدوین استراتژی بلندمدت شرکت تبدیل کرده است. علاوه بر این ملاحظات مستقیم مالی، مزایای غیرمالی مهمی نیز برای رشد وجود دارند که عبارتاند از: ایجاد روحیه برنده و فرهنگ مثبت سازمانی؛ جذب استعدادهای پربازده و ایجاد فرصتهای پیشرفت برای کارمندان متعهد؛ نشاط و سرزندگی شرکت و ذینفعان و اعتبار شرکت در صنعت و افزایش جذابیت آن بهعنوان شریک. رشد محرکی برای پیشی گرفتن از رقبا است. تجسم شرکتی که نمیتواند رشد کند ولی همچنان قادر به حفظ تعالی (سرآمدی) در طول زمان است دشوار است.
مدیرانی که به رشد شرکت فکر میکنند بایستی به سه سؤال اساسی پاسخ دهند: (1) بازه زمانی جستجوی فرصتهای رشد چقدر است (افقهای زمانی رشد؟ (2) رشد از کجا باید ناشی شود (منابع رشد)؟ و (3) بهترین روش محقق ساختن فرصتهای رشد شناساییشده چیست (گذرگاههای رشد)؟ ما به ترتیب به این سه سؤال میپردازیم.
در معماری مطلوب مسیر رشد میبایست پیرامون زمانبدی رشد، منابع رشد و گذرگاههای رشد تصمیم گرفت. در ادامه تلاش خواهیم کرد که پیرامون این سه حوزه بیشتر برای شما بنویسیم و در مقالاتی جداگانه به هرکدام بپردازیم. گروه ربتون تجارب بسیار ارزشمندی در معماری مسیر رشد در کسبوکار ها دارد. چنانچه پیرامون معماری مسیر رشد نیازمند کسب اطلاعات بیشتر، برگزاری دوره آموزشی و مشاوره هستید با ما در تماس باشید.